Chlorella

Wywodzi się z obszarów dalekiej Korei Południowej. Od stuleci stanowi żywność z kategorii „superfoods”. Jest zaliczana do grupy zielenic. Aż kipi od ilości zawartego w niej chlorofilu. Zdaniem medyków i dietetyków, jest prawdziwą bomba witaminową. Oczywiście mowa o tytułowej chlorelli, która stanowi jeden z najpopularniejszych typów alg morskich. Obecnie dostępna także w postaci wysokiej jakości suplementów diety.

Źródło cennych substancji

Wprowadzając do codziennego jadłospisu umiarkowaną ilość chlorelli, racjonalnie dawkowaną na przykład jako element uzupełniający nasze stałe menu, można uzyskać naprawdę spektakularne efekty zdrowotne w zawrotnie krótkim czasie od momentu rozpoczęcia suplementacji. Chlorella jest przede wszystkim jednym z typów super żywności, na bazie której powstają popularne, certyfikowane wyroby suplementowe takie jak chociażby te znajdujące się na stronie sklepswanson.pl, bowiem mnóstwo w niej wartościowych aminokwasów, witamin, czy też kwasu foliowego. Doskonale sprawdza się ona jako dodatek do koktajli oraz deserów i napoi. Jest cennym źródłem witamin typu A, C oraz E. Ma w swoim składzie ogrom minerałów takich jak żelazo, mangan, fosfor, cynk oraz potas, wapń, magnez, jod i selen.

Wyjątkowe oddziaływanie

Systematyczne, ale racjonalne suplementowanie chlorelli pozwala na to, aby wypędzić z naszego organizmu wszelakie zalegające w nim szkodliwe substancje, co natomiast wiąże się z faktem, że chlorella wykazuje działanie detoksykacyjne. Jest to doskonałe rozwiązanie w momencie, gdy w naszym organizmie występują zagrażające mu chemikalia typu azotany, metale ciężkie w formie kadmu, ołowiu i rtęci, pestycydy, alkohol bądź wiele innych niebezpiecznych składników. Chlorella przenika w głąb naszych organów. Dlatego jest zalecana jako detoks w naturalnej postaci u osób u których zastosowano radioterapię lub chemioterapię. To także dzięki niej i preparatom na jej bazie możliwe jest zwiększenie tempa regeneracji wątroby oraz poprawienie,  a nawet usprawnienie pracy tego narządu. Im więcej chlorelli w organizmie człowieka, tym lepsze działanie jego systemu immunologicznego. Badania naukowe potwierdzają jednoznacznie, że spożywanie chlorelli może przyczyniać się do wzmożenia procesu wytwórstwa białych krwinek. Te zaś są odpowiedzialne za zmagania z wirusami i bakteriami. Z wykorzystaniem chlorelli damy też radę pozbyć się problemu nadmiernej potliwości i zaparć, wzdęć oraz stanów zapalnych błony śluzowej jelit. Wreszcie, chlorella redukuje poziom cukru we krwi i obniża tak zwany „zły” cholesterol. Odchudza i dodaje energii.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here