Reishi

Coraz więcej uwagi poświęca się obecnie tak zwanym superfoods, czyli produktom spożywczym, które zaliczane są do kategorii bardzo wartościowej żywności. Wiele z tych artykułów okazuje się być prawdziwym antidotum na rozmaite stany zapalne, choroby, czy też kluczem do zachowania młodości i zdrowej kondycji. W szczególności chwalone okazują się być od lat znane „specjały” wykorzystywane w medycynie zachodniej. Wśród takowych na pewno na szczególne wyróżnienie zasługuje niejaki grzyb Reishi, który stanowi istną skarbnicę prozdrowotnych właściwości.

Cenny adaptogen

Zacznijmy może od tego, że wyjaśnimy po krótce, czym jest adaptogen. W największym skrócie, to nic innego jak naturalny ekstrakt stanowiący pozytywnie wpływający na organizm człowieka środek farmaceutyczny. Posiada on w sobie wiele składników mineralnych, witaminy i jednocześnie antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze pozwalające na zwalczanie tak zwanego stresu oksydacyjnego. I taki właśnie w przybliżeniu okazuje się skład tytułowego grzyba Reishi. Cudowny produkt wywodzący się z Chin i na co dzień zalecany przez tamtejszych specjalistów medycznych uchodzi od stuleci za symbol nieśmiertelności. Posiada on bowiem mnóstwo składników przyczyniających się do wytworzenia w organizmie bariery antynowotworowej, poprawy pracy systemu immunologicznego czy też zahamowania dalszego rozwoju już powstałego raka, w tym na przykład raka sutka. Potwierdzają to rozliczne badania medyczne na podstawie których udowodniono, że w grzybie Reishi znajduje się wiele frakcji polisacharydów, czyli wielocukrów. Na ten temat zrealizowano nowoczesne badania in vitro. Co więcej, omawiany produkt spożywczy działa cytotoksycznie i antyangiogennie. Chroni  przed wolnymi rodnikami oraz „łata dziury” w uszkodzonych komórkach.

Profilaktycznie

Poza tym, że grzyb Reishi, dostępny w Polsce chociażby za pośrednictwem renomowanych sklepów typu witaminyswanson.pl, potrafi uleczyć, to dodatkowo wykazuje działanie profilaktyczne. W praktyce coraz częściej zaleca się jego spożywanie w formie wygodnego suplementu diety. Po upływie paru tygodni od razu wyraźnie dostrzeżemy różnice w poziomie cholesterolu, bowiem pewnym jest, iż grzyb Reishi pomaga w jego obniżeniu. Redukuje także ciśnienie tętnicze i wykazuje właściwości antymiażdżycowe. Jest zalecany osobom borykającym się z chorobami układu krążeniowego. Ma wiele zbawiennych triterpenoidów jakie mają działanie antyhistaminowe, więc zmniejszają symptomy rozmaitych alergii Wyciszają organizm i uspokaja system immunologiczny. Suplementacja grzybem Reishi to doskonała alternatywa dla często wywołujących skutki uboczne leków przeciwalergicznych.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here