Przeziębienie potrafi być bardzo uciążliwe i utrudniać codzienne funkcjonowanie. Dlatego każdego dnia warto dbać o wzmacnianie odporności poprzez odpowiednią ilość ruchu, zdrowe nawyki żywieniowe, unikanie stresu czy właściwą ilość snu. Jednak, gdy mimo wszystko dopadnie nas przeziębienie, dobrze jest znać proste sposoby na skrócenie czasu jego trwania do minimum.
Rośliny wspomagające pracę układu odpornościowego
Przeziębienie może pojawić się zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci, a częstotliwość jego występowania jest duża (zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym). Dlatego od lat stosowane są różne sposoby na przeziębienie. Jednym z nich jest ograniczenie do minimum naszej aktywności poza domem połączone z rozgrzewaniem organizmu. Jeśli zmagamy się z kaszlem, katarem czy bólem gardła to lepiej będzie pozostać kilka dni w łóżku. Warto połączyć leżenie w łóżku z piciem ciepłych napojów (np. herbaty z cytryną, miodem lub naparów ziołowych), które zarówno pomogą się rozgrzać, jak i zadbają o odpowiednie nawodnienie organizmu (bardzo ważne przy przeziębieniu). Napar ziołowy, który pomoże nam w walce z przeziębieniem możemy przygotować, np. z:
- lipy (zmniejsza ból gardła i kaszel oraz działa napotnie);
- dzikiej róży (zawiera dużą ilość witaminy C);
- bzu czarnego (wykazuje działanie przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne);
- rumianku (ma właściwości przeciwzapalne);
Wyciągi z roślin wspomagających walkę z przeziębieniem występują również w suplementach diety wzmacniających odporność (przykładem jest Sambucol zawierający wyciąg z bzu czarnego).
Sposoby na przeziębienie – zdrowe odżywianie
Kolejnym ważnym czynnikiem w procesie wspomagania pracy układu odpornościowego jest zdrowe odżywianie. Dostarczenie do organizmu odpowiednich ilości wybranych składników odgrywa istotną rolę zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu przeziębienia. Szczególne znaczenie ma tutaj właściwa podaż cynku, selenu, witaminy C i E, witaminy D, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
W jakich produktach należy szukać wspomnianych składników?
– Cynk: nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika;
– Selen: orzechy brazylijskie, jajka, łosoś, kasza gryczana;
– Witamina C: papryka, kalarepa, jarmuż, szpinak, brokuły, owoce cytrusowe, owoce dzikiej róży, porzeczki;
– Witamina E: migdały, orzechy laskowe, oleje roślinne (np. oliwa z oliwek);
– Witamina D: produkty roślinne wzbogacone w witaminę D (np. mleko roślinne), ryby (dieta ma charakter uzupełniający, ponieważ głównym źródłem wit. D jest – synteza skórna zachodząca pod wpływem promieni słonecznych);
– Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: ryby (głównie łosoś, makrela, sardynki, śledź), orzechy włoskie, nasiona chia, oleje roślinne;
Poza zdrowym odżywianiem, warto zadbać również o inne elementy zdrowego stylu życia. Zarówno odpowiednio zbilansowana dieta, jak i regularna aktywność fizyczna, właściwa ilość snu, unikanie alkoholu i papierosów, a także ograniczenie ilości stresu pomogą zadbać nam o dobrą odporność.