Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który nie wytwarza jej we własnym zakresie. Na szczęście ze względu na wysoką zawartość w wielu roślinach dość łatwo zaspokoić jej dzienne zapotrzebowanie. Jakie są w takim razie najlepsze źródła witaminy C? Przeczytaj zestawienie i zorientuj się w temacie.
Acerola
Malpigia granatolistna, powszechnie znana jako acerola, to roślina występująca na kontyngentach amerykańskich – w Ameryce Południowej, Północnej i Środkowej. W Polsce jest dostępna przede wszystkim pod postacią soku, sproszkowanego ekstraktu czy w tabletkach. W 100 g tego owocu znajduje się aż 1500-2500 mg witaminy C, co jest równoznaczne z trzydziestokrotnością dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Pod względem zawartości kwasu askorbinowego acerola nie ma sobie równych.
Dzika róża
Wystarczy zjeść kilka owoców dzikiej róży, żeby dostarczyć organizmowi tyle witaminy C, ile potrzebuje w ciągu jednego dnia. 100 g owoców z tej rośliny zawiera aż 436 mg kwasu askorbinowego, co daje ponad 700% dziennego zapotrzebowania. Podobnie jak acerola, dzika róża w Polsce jest dostępna przede wszystkim w formie soku, tabletek i ekstraktu.
Papryka
Każdy rodzaj papryki zawiera ogromne ilości witaminy C, jednak w największym stężeniu występuje ona w papryce żółtej. W 100 g tej rośliny znajduje się 180 mg kwasu askorbinowego, co daje 300% dziennego zapotrzebowania. Nieco mniej ma papryka czerwona, a najuboższa, jeśli chodzi o zawartość witaminy C, jest papryka zielona.
Czarna porzeczka
Kwaskowaty smak czarnej porzeczki w dużej mierze wynika z wysokiej zawartości witaminy C. Popularne i szeroko dostępne w sezonie owoce tej rośliny mają tyle witaminy, ile żółta papryka, czyli ok. 180 mg na każde 100 g. A to tylko jedna z wielu korzyści zdrowotnych, które zapewnia regularne spożywanie czarnej porzeczki.
Natka pietruszki
Jak się okazuje, tania i łatwo dostępna natka pietruszki jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Chociażby z tego powodu warto ją dodawać do zup, sosów, koktajlów czy ziemniaków. 100 g natki pietruszki dostarcza organizmowi 130 mg kwasu askorbinowego, czyli 220% dziennego zapotrzebowania na ten związek.
Kiwi
Jedno kiwi – nic więcej nie potrzeba, żeby dostarczyć organizmowi wymaganą dawkę dzienną witaminy C. 100 g tego owocu zawiera 93 mg kwasu askorbinowego.
Brokuł
Zielony brokuł jak najbardziej kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, ale z witaminą C nieco mniej. To jednak mylne spostrzeżenie, ponieważ w rzeczywistości brokuł ma znacznie więcej witaminy C niż wszelkiego rodzaju cytrusy, jak np. cytryna, mandarynki czy pomarańcze. Wystarczy mała porcja tego warzywa, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. W 100 g brokułu znajduje się bowiem aż 90 mg witaminy C.
Suplementy
Jak pokazują liczne badania naukowe, witamina C zawarta w roślinach, warzywach i owocach ma taką samą wartość jak jej syntetyczny odpowiednik dostępny w formie suplementów. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, żeby uzupełniać braki witaminy C, sięgając po takie preparaty jak np. wysoko oczerniane Vitamin C Antioxidant czy Vitamin C With Bioflavonoids od Allnutrition.
Artykuł powstał przy współpracy z portalem www.sfd.pl