Rożne pomysły na wykorzystanie chałwy

Chałwa to przysmak, który znają wszyscy. Od lat gości w naszych domach. Jest popularna nie tylko w Polsce, ale też u naszych wschodnich sąsiadów, a także na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i Azji. Informacje dotyczące historii jej powstania są sprzeczne. Istnieją źródła, według których ten rodzaj słodyczy można zawdzięczać Grekom, inne podają Indie za kolebkę chałwy. Przez lata powstało wiele wariacji na jej temat. Do czego można wykorzystać ten słodki specjał?

Chałwa jako dodatek

Najpopularniejsza jest sezamowa lub robiona z ziaren słonecznika. Choć chałwa jedzona jest zazwyczaj jako samodzielny produkt, warto poznać przepisy na to, jak urozmaicić tym słodkim specjałem rozmaite dania. Można ją pokruszyć i wykorzystać do posypania ciast, lodów lub innych deserów, połączyć z masą ciasta, zmiksować i dodać do rozmaitych kremów i napojów, a nawet wypróbować w potrawach wytrawnych. Poznaj kilka pomysłów na zastosowanie chałwy.

Kawa z chałwą

Kawę z chałwą można pić zarówno na gorąco, jak i w wersji frappe. W pierwszej wersji wystarczy odrobinę przysmaku rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do ulubionego trunku. Doprawienie napoju kardamonem czy cynamonem dodatkowo podkręci smak. W wariancie na zimno należy przygotować kawę rozpuszczalną i po wystygnięciu zblendować z chałwą w ulubionej odmianie. Chałwowa kawa dobrze komponuje się z mlekiem migdałowym. Napój należy przelać do wysokiej szklanki z pokruszonym lodem.

Kurczak w sosie chałwowym

Chałwa nie musi być stosowana wyłącznie jako element deserowy. Jedną z opcji na wykorzystanie jej w postaci deserowej jest przygotowanie kurczaka w pysznym sosie. Do przygotowania potrawy potrzebne będą:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • łyżka masła klarowanego,
  • starta skórka limonki lub cytryny,
  • sól i pieprz,
  • 30 g chałwy,
  • szklanka mleka migdałowego lub kokosowego,
  • Pieprz cytrynowy

Przyprawioną solą i pieprzem pierś z kurczaka należy podsmażyć na rozgrzanym maśle, zalać szklanką mleka dodać startą skórkę limonki i dusić przez 20 minut pod przykrywką. Następnie dorzucamy pokruszoną chałwę, mieszamy, doprawimy pieprzem cytrynowym do smaku i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Całość można zagęścić przez dodanie odrobiony mąki ziemniaczanej połączonej z niewielką ilością wody. Potrawa pasuje do ryżu. Można ją urozmaicić ananasem, pędami bambusa lub orzechami czy nasionami, które oferuje sklep ukraiński Best Market.

Budyń jaglany chałwowy

Ciekawą propozycją na smaczny, szybki i zdrowy deser jest budyń jaglany. Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera sporą ilość błonnika, a także całą gamę substancji odżywczych m.in. białko, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, magnez. Warto ją jeść, szczególnie w takiej pysznej formie, która nie tylko daje zastrzyk energii, ale też rozpieszcza zmysły. Kaszę należy dokładnie przepłukać i ugotować na małym ogniu w mleku krowim lub dowolnym roślinnym w proporcjach pół szklanki kaszy do szklanki mleka. W razie, gdyby mieszanka przywierała, stawała się zbyt gęsta, można dodawać stopniowo większą ilość mleka. Po 20 minutach powinna być gotowa. Wówczas trzeba ją lekko przestudzić, dodać 50 g chałwy i zmiksować na gładką masę. Wierzch deseru również warto ozdobić orzechami i bakaliami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here