Flaki to jedna z moich ulubionych rzeczy do jedzenia. Zapomnij o wytwornych, wykwintnych rzeczach, których miałem szczęście posmakować, gotować i smażyć.

Co to flaki? W isiXhosa jest określane jako „ulusu” i ma inne nazwy w innych językach afrykańskich. W prostym angielskim? Flaczki. Tak, flaki. Preferuję flaki owcze i jagnięce, ale flaki wołu też dają radę, chociaż nie są tak miękkie i delikatne jak pozostałe dwa. Zanim skrzywisz się i potrząśniesz głową na myśl o flakach, chciałbym, żebyś wiedział, że flaczki są zjedzone na każdym kontynencie i prawie w każdej kulturze. Tak. Podobnie jak mięso kozie jest konsumowane przez 70% ludzi, ale ludzie wydają się patrzeć na to z góry, to samo dzieje się z flakami.
Podroby, słodkie mięso i tanie kawałki mięsa potrzebują czasu aby przekształcić się w przysmaki. (niektóre nie wymagają dłuższego gotowania, więc upewnij się, że rozumiesz różnice w gotowaniu różnych części). Flaki to jedno z tych mięs, które potrzebują dużo czasu, aby stać się wyśmienitymi potrawami.

Dorastając w Afryce Południowej, przyzwyczajasz się do zwierząt poddawanych ubojowi w celu rytuałów i zgromadzeń. Więc widzimy, że narządy wewnętrzne zwierząt nie są czymś pożądanym (muszę przyznać, że jest tu też mnóstwo tłustych ludzi!). Dorastałem, gdy moja krewna powiedziała, że ​​flaki nie powinny być czyszczone zbyt dokładnie. Są pewne supermarkety, które próbowały sprzedać oczyszczone i wybielone flaki kilka lat temu i zauważyłem, że nie są już dostępne, ludzie musieli narzekać. Zdecydowanie istnieje różnica w smaku. Powiedziawszy to, osobiście nienawidzę czyszczenia flaków! Kiedyś byłem podekscytowany i kupiłem 5 kg tego … potem zdałem sobie sprawę, że muszę to wyczyścić! Musiałem przekupić przyjaciela, żeby przyszedł mi pomóc. Cieszę się, że znalazłem w pobliżu rzeźnię, która sprzedaje czyste flaki, które nie są zbyt czyste.

Zatem jak ugotować flaki. Przekonasz się, że to przepis na stosunkowo proste flaki. Jestem zdecydowanym zwolennikiem prostych rzeczy, zanim przejdę do skomplikowanych przepisów. Po opanowaniu tego możesz zacząć zabawę i dodawać puree z pomidorów, proszki curry, masalę, ziemniaki i warzywa oraz wiele innych rzeczy. Możesz gotować flaki w szybkowarze, będzie gotować się szybciej i robić mniej zapachów (które z kolei przyciągają muchy), ale ja wolę oldschoolowy sposób powolnego gotowania w normalnej puli na małym ogniu.
Spłucz i upewnij się, że flaczki są czyste, a następnie potnij je (za pomocą ostrych nożyczek kuchennych) na kawałki. Wolę, żeby moje kawałki były stosunkowo duże, wielkości łyżeczki.
Umieść wszystkie składniki w garnku. Jeśli zapas wołowiny nie pokrywa całkowicie flaków, dodaj trochę więcej, aż się pokryje.
Doprowadzić całą mieszankę do wrzenia, po zagotowaniu szybko zredukować ciepło do niskiego poziomu i poczekać, aż garnek gotuje się z półotwartą pokrywką (lub pokrywką z odpowietrznikiem) przez około 2 godziny. Sprawdź flaki, jeśli nie są wystarczająco miękkie, pozwól im się gotować jeszcze przez chwilę.
Zdejmij całkowicie pokrywkę i nieco zwiększ temperaturę, aby zmniejszyć płyn w garnku do gęstego sosu. Dopraw solą tylko pod koniec procesu gotowania.

Spójrz na ten talerz flaków. to łagodne danie z flaków gotowane w sosie pomidorowym i winie, zwieńczone dużą ilością sera i liści mięty. Lub, flaki mogły być duszone ze świńską stopą i dużą ilością białego wina, z fasolą cannellini w glinianym garnku ustawionym nad niską temperaturą w piecu.
Oznacza to, że ​​flaczki są delikatne i mają bogaty smak oraz są łatwe do przełknięcia.

Wymieszaj miseczkę flaczków z makaronem, górę z dodatkiem sosu pomidorowego i serem, a oto jest pyszny posiłek sam w sobie. Gotowane flaki to prawdopodobnie sposób, w jaki najczęściej lubimy flaki, ponieważ ich trudny charakter wymaga niskiego i wolnego czasu gotowania.

Jeśli szukasz zmiany tempa, zastanów się nad głębokim smażeniem dobrze doprawionej flaki, którą masz pod ręką. Na przystawkę, weź kilka plasterków flaków, pogłęb je na mąkę, sól i pieprz cayenne, a na gorącym oleju smaż przez chwilę na głębokim flaku. Plastry flaków zostaną przekształcone przez proces: grzbiety o strukturze plastra miodu i włókna przypominające mopa staną się cienkie jak papier i chrupiące, tworząc sztywny pancerz wokół wnętrza wciąż czułych i żujących flaków.

Głębokie smażenie flaków może być również jednym z łatwiejszych sposobów wprowadzenia ich do diety dla nowych smakoszy. Jego zwycięska chrupkość nie tylko tworzy przyjemność z faktury, ale także maskuje wygląd plastra miodu, który nie każdemu może się spodobać

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here