Kieliszki i szklanki, w których podajemy alkohol, są nie bez znaczenia.
To istotne nie tylko ze względu na zasady savoir-vivre, ale również ze względy na prezentację trunku oraz jego smak. Jakie kieliszki dobrać do różnego alkoholu?
Jakie kieliszki dobrać do różnego alkoholu?
Wino czerwone, wino białe, wódka, koniak czy likier to tylko niektóre rodzaje alkoholu, które należy pić w odpowiednim kieliszku. Szkła, w którym serwowany jest trunek, różnią się między sobą nie tylko pojemnością, ale również wysokością nóżek oraz kształtem. Okazuje się, że budowa naczynia ma wpływ na uwolnienie aromatu danego trunku. Dlatego jego kształt oraz wielkość odgrywa niezwykle istotną rolę.
Kieliszki do wódki
Wódkę podaje się w kieliszkach o różnej pojemności, od 25 ml do nawet 100 ml. Te najpopularniejsze mają pojemność około 50 ml. Mogą mieć one różne kształty i są bez lub z nóżką. Pijąc wódkę, kieliszek trzyma się jak najniżej dna lub za nóżkę, aby nie ogrzać trunku dłońmi.
Kieliszki do czerwonego wina
Czerwone wino pije się w dużych i szerokich kieliszkach, aby trunek miał styczność z powietrzem na jak największej powierzchni. Dzięki temu wydobywa się wszelkie aromaty wina. Kieliszki wykonywane są z cienkiego oraz przeźroczystego szkła, aby móc ocenić kolor oraz klarowność trunku. Przyjmuje się zasadę, że im wino jest starsze, tym kształt ma być bardziej brzuchaty.
Kieliszki do białego wina
Kieliszek do białego wina różni się budową od naczynia, w którym serwuje się wino czerwone. Przede wszystkim białe wino podaje się w mniejszych naczyniach. Kieliszki te mają wąską czaszkę i kształt tulipana, który lekko rozchyla się ku górze, bowiem nie potrzebują kontaktu z powietrzem jak w przypadku wina czerwonego. Gdyby podano wino białe w większym kieliszku, mogłoby zgubić swój aromat.
Kieliszki do szampana
Szampany serwuje się w kieliszkach smukłych, wąskich oraz wysokich, zwanych fletem, które pozwalają wydobyć bąbelki i je obserwować. Dzięki zastosowaniu małego wylotu, bąbelki nie ulatniają się zbyt szybko. Kieliszek do szampana trzyma się za nóżkę, aby nie ogrzać go ciepłem dłoni.
Kieliszki do koniaków
Koniak podawany jest w kieliszku z pękatą czaszką oraz nóżką. Napełnia się go trunkiem do 1/4 wysokości. Mając odpowiednią ilość miejsca, trunek uwalnia swój aromat i można powolnie delektować się smakiem. W tym przypadku kieliszek można śmiało trzymać dłońmi, aby delikatnie go ogrzać. Dzięki temu uwolni się lepszy aromat.
Kieliszki do martini
Martini podawane jest w specjalnych kieliszkach, których czasza rozszerza się ku górze. Kieliszek napełnia się w taki sposób, aby zachować niewielką przestrzeń między trunkiem i górną krawędzi naczynia, bowiem musi być miejsce na oliwki.
Kieliszki do nalewek
Nalewki podawane są w niewielkich rozmiarów kieliszkach, bowiem służą przede wszystkim do delektowania się smakiem. Mają wysoką i smukłą nóżkę, która należy trzymać w chwili spożywania trunku. Powinno się nalewać nie więcej niż 2/3 wysokości. Czasza kieliszka do nalewki może być delikatnie zaokrąglona lub rozkloszowana.