Rodzaje win hiszpańskich

Obecnie Hiszpania to trzeci, tuż obok Francji i Włoch, największy producent wina na świecie. Posiada ponad 980 tys. hektarów powierzchni winnic. Istnieje wiele odmian win hiszpańskich w zależności od rodzaju szczepów winogron, koloru, zapachu, smaku, a nawet sposobu uprawy. W tym artykule przedstawimy najsłynniejsze wina Hiszpanii oraz ich krótką klasyfikację ze względu na region, w których odbywa się ich produkcja.

Z jakich win słynie Hiszpania?

Hiszpania produkuje wina czerwone, różowe oraz białe różnej jakości. Bez wątpienia do najsłynniejszych hiszpańskich win zalicza się musujące wino Cava, produkowane głównie w Katalonii. Kolejnym znanym winem tego regionu jest Rioja – produkowana na obszarze prowincji La Rioja. Hiszpania słynie także ze wzmacnianego białego wina Sherry, którego wyróżnia głęboki smak i aromat.

Wina hiszpańskie – klasyfikacja ze względu na region

Poniżej siedem najważniejszych i najpopularniejszych regionów w Hiszpanii, gdzie produkuje się wina.

  1. La Rioja – tu produkuje się słynne kupaże – wina pochodzące z różnych szczepów. Do najpopularniejszych zaliczają się Monastrell (służy do wytwarzania win czerwonych) oraz Tempranillo (czerwony szczep winorośli, z którego wytwarza się wino o wyrazistym smaku i zapachu).
  2. Galicia – w tym regionie produkuje się głównie wina białe, np. Fillaboa oraz Martin Codax
  3. Kastylia-Leon – tu sporządza się wykwintne wina czerwone wychodzące z takich winnic jak Emilio Moro, Castila la Vieja i Farina.
  4. Andaluzja – tutaj odbywa się głównie produkcja sherry – wina wzmacnianego poprzez dodanie brandy. Najpopularniejsze wina z Andaluzji to Manzanilla, Fino i Generosos.
  5. Katalonia – tu produkuje się głównie wino musujące Cava.
  6. Nawarra – wina z regionu Nawarra charakteryzują się tym, że są kupażowane, czyli mieszane z różnymi innymi gatunkami win. Są to wina lekkie, owocowe, z dość niskim stężeniem alkoholu. Najsłynniejsze jest Tempranillo, tzw. „czerwona twarz” Hiszpanii.
  7. Walencja i Murcja – stąd pochodzi Sangria, która szybko rozprzestrzeniła się na cały Półwysep Iberyjski.

Co mówią etykiety win hiszpańskich?

Jeśli zależy nam, by mieć jakiekolwiek pojęcie na temat win, nie tylko win hiszpańskich, należy nauczyć się, jak czytać ich etykiety. W ten sposób będziemy mogli bez najmniejszego problemu dopasować wino do rodzaju potrawy i walorów smakowych osób, które będą je spożywać. W przypadku win hiszpańskich należy rozróżnić trzy najistotniejsze oznaczenia:

  1. Denominacion de Origen Calificada (DOCA) – oznacza, że wino jest certyfikowane i ma najwyższą jakość. Pierwszym winem, które uzyskało tak wysoki poziom jakości była w 1991 roku Rioja, a niecałe 10 lat później certyfikację otrzymał także Priorat.
  2. Denominacion de Origen (DO) – reguluje oznaczenie geograficzne wina, wskazuje przy tym także jego niższą klasę.
  3. Vino de Mesa (VdM) – tym oznaczeniem charakteryzują się proste wina stołowe, czyli te podawane do głównych posiłków. Nie znajdziemy na etykiecie informacji, z jakich szczepów zostały wyprodukowane, bo tak naprawdę nie ma to znaczenia.

Sangria – najbardziej popularny napój w Hiszpanii

Mówiąc o rodzajach win hiszpańskich nie sposób nie wspomnieć o tradycyjnym napoju alkoholowym w Hiszpanii, a mianowicie o Sangrii. Napój przygotowywany jest na bazie wina owocowego z dodatkiem rumu, brandy lub likieru, dla wzmocnienia smaku. Sangrię podaje się z lodem i owocami. Odwiedzając Hiszpanię, z pewnością w każdej restauracji, w każdym barze, będziemy mogli zamówić ten orzeźwiający napój alkoholowy.

Artykuł powstał dzięki uprzejmości hurtowni win WineNavigator z Poznania.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here