Przepis na malinową chmurkę na biszkopcie

Wraz z nastaniem wiosny poszukujemy przepisów na lekkie ciasta z owocami, chcąc zastąpić nimi serniki oraz babki, które przygotowywaliśmy w okresie zimowym. Jedną z ciekawszych propozycji, z którą możemy się spotkać w niemal każdej cukierni, jest malinowa chmurka na biszkopcie, którą możemy z powodzeniem upiec również we własnym domu.

Na początku szukaliśmy odpowiedniego przepisu na malinową chmurkę. Z pozoru zadanie wydawało się proste, lecz gdy rozpoczniemy poszukiwania w internecie, okazało się, iż będziemy mieli kłopot z wyborem najlepszej propozycji. W końcu inspirację na ciasto znaleźliśmy na blogu Ewa gotuje. Malinowa chmurka na dużą blachę pieczona na biszkopcie, wychodzi za każdym razem idealnie. Ciasto efektownie wygląda i smakuje nieziemsko. Duża blacha to przede wszystkim prostokąta ramka do pieczenia o wymiarach: 24 cm x 24 cm lub 20 cm x 30 cm. Jest naszym zdaniem najbardziej ekonomiczna w wykonaniu, gdyż za jednym pieczeniem piekarnika przygotujemy duże ciasto dla całej rodziny. Malinowa chmurka jest tak pyszna, że warto ja piec na dużej blaszce lub tortownicy. Goście są zachwyceni jej smakiem i nie wiadomo kiedy całe ciasto znika z talerza.

Zobacz jak krok po kroku przygotować malinową chmurkę.

Krok 1. Przygotowanie deseru rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu, a w tym celu musimy przygotować mąkę pszenną (1 szklanka), jajka kurze (5 sztuk), cukier (pół szklanki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), sól (szczypta). Na początku musimy oddzielić żółtka od białek, które następnie ubijamy z solą na sztywną pianę przez około trzy minuty. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka, wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na blachę i pieczemy około dwadzieścia minut w stu sześćdziesięciu stopniach Celsjusza.

Krok 2. Przepis na malinową chmurkę na biszkopcie poza biszkoptem, zawiera również bezę. Do jej przygotowania będziemy potrzebować mąki ziemniaczanej (2 łyżki), cukru (200 g), białek kurzych jaj (5 sztuk), octu winnego lub jabłkowego (2 łyżki), soli (szczypta) oraz płatków migdałowych (40 g). Białka miksujemy z solą do osiągnięcia sztywnej piany, a następnie dodajemy ocet i mąkę. Przygotowaną masę pieczemy przez dziewięćdziesiąt minut w temperaturze stu czterdziestu stopni Celsjusza.

Krok 3. W kolejnym etapie będziemy przygotowywać galaretkę z malinami. W tym celu musimy przygotować galaretki malinowe (3 sztuki), gorącą wodę (750 ml), świeże maliny (500 g). Galaretki mieszamy z wodą i odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy maliny i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

Krok 4. Malinowa chmurka na biszkopcie posiada jeszcze jedną warstwę. Jest nią masa śmietankowa, którą uzyskujemy poprzez ubicie za pomocą miksera 500 ml śmietany 36%.

Krok 5. Końcowym etapem jest połączenie przygotowanych wcześniej warstw, na biszkopcie układamy galaretkę, następnie masę śmietankową, a na końcu bezę. Nasza malinowa chmurka na biszkopcie jest gotowa.

Inspiracje na pyszne ciasta.

Ciasta pieczemy kilka razy w miesiącu. Najczęściej są to weekendy. Nic tak nie smakuje jak domowe ciasto i łyk porannej kawy. Pyszne ciasta na bloguewa-gotuje.pl z owocami takie jak malinowa chmurka zachwycają swoim wyglądem i smakiem. Kolejną propozycją jest ciasto lodowa chmura, które swoim kształtem do złudzenia przypomina górę lodową. Są to biszkopty oblane czarną oraz białą czekoladą wykonaną na mleku z proszku. Wśród ciast cenimy także wszelkiego rodzaju rolady, które są bardzo szybkie w wykonaniu. Na święta dominują serniki, pierniki oraz makowce. W sezonie letnim pieczemy głównie ciasta z owocami. Poczynając od sernika z truskawkami, poprzez ciasto z jagodami, a skończywszy na popularnej szarlotce.

Jakie są wasze ulubione ciasta? Czekamy na Wasze komentarze i opinie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here