Często rodzice spotykają się z tym, że dzieci nie chcą jeść, nie mają apetytu, lub wybrzydzają w wyborze dania. Aby przekonać dziecko do jedzenia, warto sięgnąć po kilka wybranych sztuczek. Jedną z nich jest zaproponowanie dziecku zrobienie fast – fooda na kolację. Do wyboru mamy kilka sprawdzonych prostych dań – hamburger, cheesburger, kebab lub, na przykład, tortilla. Niektóre kobiety są przerażone na jedną myśl o tym, że trzeba będzie przygotować skomplikowane dania. Zadają sobie pytanie – jak zwinąć tortille. Jednak nie taki diabeł straszny, jak go malują. Przygodę z fast-foodem, a dokładniej, z tortillą, zacząć należy od odpowiedzi na pytanie czy będziemy korzystać z gotowych placków do tortilli czy zrobimy domowe placki. Placki gotowe są oczywiście wygodniejszym rozwiązaniem. Są już gotowe, wystarczy je tylko podgrzać na suchej patelni. Na opakowaniu z plackami do tortilli będą też wskazówki wraz z rysunkiem jak zwinąć tortille. Jednak jest jeden minus. W gotowych produktach, a takim produktem są placki do tortilli, jest dużo konserwantów. Nie wszyscy decydują się na podanie artykułów spożywczych z konserwantami dzieciom. Co wówczas? Możemy zrobić domowe placki do tortilli. Przepis jest bardzo prosty, jak i sposób wykonania. Wystarczy ciepła woda, mąka oraz trochę oliwy lub oleju. Wyrabiamy ciasto, które dzielimy na osiem części oraz rozwałkowujemy każdą część na placek. Placek nie musi być doskonale okrągły, nie przejmujmy się kształtem. Rozwałkowane placki smażymy na suchej patelni, po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Mogą na nich pojawiać się bąble. Jednak to nie jest problem, dzieciakom nawet bardziej się spodobają. Jak placki do tortilli są już gotowe, bierzemy się za przygotowanie farszu do placków tortilli. Tortilla może być z mięsem, z krewetkami lub owocami morza, a może być w wersji wegetariańskiej, czyli warzywna. Nie wpływa to na to, jak zwinąć tortille. Jeżeli decydujemy się na tortille z mięsem, to możemy wybrać mięso mielone (wołowe, wieprzowe, z indyka lub kurczaka) lub mięso pokrojone w drobne kawałki. Osoby, które nie przepadają za mięsem, mają do wyboru albo krewetki, albo owoce morza. Wybór jest ogromny, można użyć gotowej mieszanki z owoców morza, a można kupić osobno krewetki, małże, ośmiorniczki, małże świętego Jakuba i stworzyć własną mieszankę owoców morza. Na kolację dobra będzie też wersja tortilli z warzywami, bez dodatku mięsa lub owoców morza lub ryby. Wybór głównego ingredientu nie wpływa na sposób przygotowania samego dania, jak również na to, jak zwinąć tortille. Najpierw smażymy cebulę oraz czosnek. Jak się zeszklą, dodajemy wybrany przez nas główny składnik – mięso, owoce morza lub warzywa. Po podsmażeniu, dodajemy pomidory pokrojone z puszki oraz dusimy pod przykryciem przez kilkanaście minut. Na koniec dodajemy wybrane przez nas zioła oraz przyprawy. Wybór przypraw i ziół zależy od naszych preferencji oraz od preferencji smakowych naszych dzieci. Niektóre dzieci od mały lat są przyzwyczajone do różnych smaków i ziół, niektóre zaś, nie tkną nic zielonego. Sos do tortilli jest doskonałym sposobem na przemycenie ziół do diety naszego dziecka. Jak już zasiądziemy do stołu, do kolacji, dzieci mogą nas spytać, jak zwinąć tortille. Jest kilka sposobów. Na środek placku nakładamy przygotowany sos i dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny, może też być grecki. Zawijamy placek albo jak kopertę albo składamy go na pół. Na wierzch dajemy śmietanę lub jogurt. Nawet niejadek nie powinien marudzić, jak zobaczy na swoim talerze danie rodem z fast – foodu. Jeżeli problem dla naszego dziecka będzie jak zwinąć tortille, możemy zaproponować burgery lub burgery z dodatkiem sera, tzw. cheesburgery. Na rynku jest duży wybór bułek dla burgerów, które zawierają tylko składniki naturalne. Wystarczy tylko uważnie i wnikliwie czytać skład produktu na opakowaniu. Bułki podgrzewamy na suchej patelni, smarujemy jedną część musztardą, drugą – wybranym sosem, majonezem lub ketchupem oraz wkładamy usmażony uprzednio kotlet do hamburgera oraz warzywa. Wybór warzyw jest nieograniczony – sałata, pomidor, ogórek świeży, ogórek konserwowy lub kiszony. Jeżeli dziecko lubi ser lub chcemy go przekonać sera, dodajemy tez plasterek sera oraz serwujemy cheesburger. Niektóre dzieci uwielbiają ser i jedzą go niemal od pierwszego roku, inne odmawiają nawet spróbowania. Niemniej, jeżeli postanowimy zaserwować cheesburgera na kolację, lepiej dodać ser delikatny i łagodny. Do burgera na kolację możemy podać sałatkę. Może to być zielona sałata z pomidorami, oliwkami i fetą, a możemy podać sałatkę coleslaw, którą serwują, w zasadzie, wszystkie fast-foodowe restauracje. Dzięki temu, nasze dziecko poczuje się jakby odbyło wizytę w jednej z popularnych restauracji, natomiast my będziemy mieć pewność, że jedzenie które serwujemy jest zrobione ze sprawdzonych składników, najwyższej jakości.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here