Jak upiec karkówkę idealną to z pewnością częste pytanie każdej kobiety, która dopiero wkracza w świat kuchennych tajników. Nie ma w tym nic dziwnego, bowiem karkówka jest jednym z pyszniejszych mięs, oczywiście jeśli jest pieczona w dogodnych warunkach i podana z idealnie komponującymi się dodatkami. Zatem jak upiec karkówkę i z czym ją podać, by podbiła serca każdego z domowników? Wystarczy znajomość tylko kilku trików, a idealna karkówka może zdobić niedzielny talerz twój i twojej rodziny. Chcesz poznać te triki?

Pierwszorzędną zasadą w pieczeniu karkówki jest czas i temperatura piekarnika, w którym będzie ona przebywać. Karkówka jest typem mięsa wieprzowego, które nie lubi ani zbyt wysokiej, ani za niskiej. Za wysoka spowoduje jej znaczne wysuszenie, a co za tym idzie- zanik smaku. Z kolei niska temperatura znacznie wydłuży czas jej pieczenia i pozwoli upiec gumową podeszwę zamiast smacznego, soczystego kawałka mięsa, bo właśnie taki efekt chcemy osiągnąć? Optymalna temperatura wypieku karkówki to 180 stopni, a czas zależy od jej wielkości. Pokrojoną w nie za grube plastry można z powodzeniem piec około jednej godziny i 15-20 minut. Z kolei karkówkę w kawałku należy piec nawet do dwóch godzin. Po godzinie w piekarniku można zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Wszystko zależy jednak od jej wagi- trzymajmy się zasady, że każdy kilogram mięsa to godzina spędzona w piekarniku. Proste, prawda? Warto zapamiętać tą zasadę, przyda się ona również przy pieczeniu schabu czy łopatki wieprzowej.

Żeby karkówka mogła gościć na naszym stole w postaci pysznego dania, należy wiedzieć jaki typ piekarnika i jego funkcja sprawdzi się najlepiej. Otóż najsmaczniejsza karkówka wyjdzie nam, jeśli jesteśmy posiadaczami elektrycznego piekarnika, z funkcją grzania góra- dół. To z pewnością najlepszy program do pieczenia każdego gatunku mięsa- wieprzowego w szczególności.

W czym upiec karkówkę, by była soczysta i smaczna? Istnieje wiele technik pozwalających uzyskać ten efekt. Najpopularniejszym i najbardziej aktualnym jest pieczenie jej w rękawie kuchennym lub woreczku do pieczenia. To najlepsza gwarancja udanego smaku. Pieczenie w woreczku czy rękawie jest pieczeniem z parą powstającą z mięsa. Właśnie dlatego karkówka wychodzi niezwykle soczysta. Jeśli powyższy sposób nas zniechęca, warto użyć tradycyjnej brytfanki. W niej również karkówka wyjdzie pyszna, to pewne. Jeśli posiadamy w domu naczynie żaroodporne- wspaniale! Jej użycie z pewnością zastąpi nam użycie plastikowego worka, a efekt będzie taki sam.

Karkówka nie jest mięsem delikatnym jak drób, więc można do niej dobrać o wiele mocniejsze i ostrzejsze przyprawy. Idealnie sprawdzą się te w klimacie orientalnych czyli ostre. Wszelakie mieszanki papryk, curry będą idealną opcją na karkówkę dla każdego miłośnika ostrych dań. Mieszanki ziołowe to również ciekawe rozwiązanie. Nadadzą karkówce niezwykle szlachetnego smaku i wyciągną z niej cały aromat, sprawdźcie sami! Jeśli jesteśmy laikami w temacie doboru przypraw- z pomocą przyjdą nam gotowe mieszanki przyprawowe, idealnie skomponowane do rodzaju mięsa. Każda szanująca się firma zajmująca się dystrybucją przypraw posiada w swej ofercie mieszankę, którą z powodzeniem można dodać do karkówki.

W temacie jak upiec karkówkę, ważny jest także dobór składników obiadowych. Jak karkówka to i ziemniaki, najlepiej pieczone w przyprawach w towarzystwie warzyw. Najbardziej sprawdzoną mieszanką warzyw do duetu z pokrojoną w kosteczkę karkówką są;
– ziemniaki
– marchew
– cebula biała i czerwona
– papryka
– natka pietruszki
Użyj tych warzyw, pokrojonych warzyw, a zakochasz się w karkówce na nowo. Tak podane mięso, w towarzystwie wyśmienitych warzyw, z pewnością podbije nie tylko serca, ale i podniebienia każdego domownika- nawet tego najmłodszego.

Warto urozmaicać codzienne obiady, by nie popadać w rutynę. Posiłki powinny być nie tylko zdrowe i pożywne, ale i rozmaite, po to by nigdy się nie znudziły. Nie ma nic gorszego niż jedzenia zup przez cały tydzień, prawda?

Teraz już wiesz jak upiec karkówkę. Na co czekasz? Nie marnuj czasu, wykonaj ją już dzisiaj i udaj się na zakupy w poszukiwaniu mięsa najwyższej jakości. Tylko takie pozwoli na smakowity wypiek. Pyszna karkówka z piekarnika nigdy nie była prostsza do uzyskania niż z powyższymi radami. Wykorzystaj je już dzisiaj i ciesz się smacznym obiadem w towarzystwie najbliższych. Gwarantuję, że tytuł Masterchefa powędruje do ciebie! Przekonaj się sama! Tak wiele możesz zyskać kupując kawałek karkówki!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here