3 pomysły na dekoracje wypieków – sprawdź!

0
233

Liczy się nie tylko wspaniały smak domowych wypieków, ale i walory estetyczne – w końcu jemy również oczami! Dekorowanie słodkich przysmaków nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, a jedynie nieco kreatywności. Oto trzy sprawdzone pomysły na ozdabianie pysznych wypieków.

Lukrowe ozdoby

Lukrowanie to niezwykle efektowna metoda na dekorowanie ciast, a szczególnie tortów na specjalne okazje. Można kupić gotową masę plastyczną w cukierni lub wykonać ją samodzielnie. Wystarczy tylko rozwałkować masę cukrową na cienki placek i przykryć wierzch tortu. Nawet najprostsze wypieki będą pięknie prezentować się z tą słodką ozdobą. Nie trzeba używać tradycyjnej białej masy, można uruchomić wyobraźnię i za pomocą barwnika stworzyć kolorowy lukier plastyczny. Dla osób bardziej wprawiony w kuchennych bojach, doskonałą zabawą będzie tworzenie pięknych ozdób w postaci figur geometrycznych, napisów czy kwiatów. Tak naprawdę lukier plastyczny pozwala na formowanie dowolnych kształtów.

Świeże owoce

Owoce to również doskonały sposób na dekorowanie ciast. Dzięki nim można przygotować prawdziwe cukiernicze majstersztyki. W okresie jesienno-zimowym warto użyć cienkich plasterków jabłka, pomarańczy, mandarynek, śliwek czy bananów. Wiosną i latem można wykorzystać sezonowe owoce, takie jak truskawki, czereśnie, maliny, borówki, porzeczki czy wiśnie. Jak układać te słodkie dodatki? Jeżeli przygotowujemy tort, należy go wcześniej posmarować kremem, by stworzyć podkład pod owoce. Natomiast na wierzch jabłecznika można ułożyć bardzo cienkie plasterki jabłka, a ciastka z ciasta francuskiego warto zwieńczyć budyniem i pokrojonymi owocami.

Czekoladowe wzory

A teraz czas na słodkie dekoracje dla wszystkich miłośników czekolady! Oczywiście najprostszym sposobem będzie oblanie wypieku płynną czekoladą, jednak warto pokusić się o odrobinę kreatywności i stworzyć czekoladowe wzory. Można wykorzystać szprycę z małym otworem, przelewając do niej roztopiona czekoladę. Teraz wystarczy tylko na papierze do pieczenia stworzyć dowolny wzór, a następnie ozdobić ciasta lub ciasteczka. Jak zrobić płynną czekoladę? Oto sprawdzony przepis: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/

Dekorowanie wypieków nie musi być trudne! Warto włożyć odrobinę wysiłku, by stworzyć piękne ozdoby, które nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze cieszą oczy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here